Het voorjaar is een tijd van zuivering. Met je voeding kan je de natuur, die zelf een ontgiftingsproces start, super ondersteunen.Voeding als voorbereiding op de zuivering
Vanaf nu is het moment om de toxines in de voeding te minimaliseren en de buffers (anti-oxidanten) traag maar zeker op te bouwen. We gaan op zoek naar groenten van het seizoen die voldoende groen zijn, want die zitten vol anti-oxidanten. Eet bij voorkeur waterkers, broccoli, veldsla, warmoes, spinazie, andijvie, groene kolen en boerenkool. Dit zijn de ideale groenten van dit moment. Ook groenten met oranje en gele kleur zijn valabele anti-oxidanten (wortel, pastinaak, pompoen, gele raapjes, curcuma). We doen er alles aan om die anti-oxidanten zo hoog mogelijk te krijgen om te vermijden dat de ontgifting van ons lichaam start voor ze aanwezig zijn.
Een nuttig instrument om onze mineraalhuishouding te wapenen tegen verzuring is het drinken van berkensap. Rond deze tijd is het voorbereiden van de oogst reeds volop bezig. 1 glas per dag nuttigen in kleine porties. (zie tip verder op deze pagina)
Voeding tijdens de zuivering
Tijdens een zuivering gaan we we onze lever in de watten leggen. We gaan onze lever zo weinig mogelijk belasten en zo veel mogelijk stimuleren zodat hij alle gifstoffen die hij heeft opgeslaan kan verwerken.
Ongeraffineerde koolhydraten: havermout, zilvervliesrijst, gierst, gerst, rogge, quinoa
Eiwitten: zuivere eiwitten als ei of wild of vette vis
Vetten: olijfolie, ghee en kokosvet, lijnzaadolie, walnotenolie
Groenten: Aardpeer, Kiemgroente, Artisjok, Broccoli, Look, Kolen, Ui en Prei,Rrapen, Radijs en Rammenas
Rode biet, Venkel, Waterkers, Pekelgroenten, Misosoep
Kruiden: Gember, Curcuma, Paardebloem, Brandnetel
Drank: Water, kruidenthee (brandnetel, detox, gember), Basica Thee, Appelazijn
Voeding die we vermijden tijdens de zuivering
Groenten: nachtschade-familie: aardappel, tomaat, paprika en aubergine.
Suiker en andere geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem (brood, pasta, koekjes en gebak, witte rijst,…)
Vetten: transvetten, geraffineerde oliën en vetten, warm geperste oliën, oliën verkregen uit extractie met chemische oplosmiddelen, te veel verzadigde vetten (cacaoboter, palmpitolie en vet in kaas, volle melkproducten en rund-, lams-, varkens- en paardenvlees)
Gebrande voedingsmiddelen: Chocolade, koffie, gegrilde groenten, gegrild vlees of vis
Dranken: Alcohol, Koffie en frisdranken
Melkproducten
Blijf bewust van gezonde voeding! Belangrijke algemene tips zijn:
Korte samenvatting uit het zuiveringsboekje van synergeia, het volledige boekje (92p) kan aangekocht worden bij synergeia
Vanaf nu is het moment om de toxines in de voeding te minimaliseren en de buffers (anti-oxidanten) traag maar zeker op te bouwen. We gaan op zoek naar groenten van het seizoen die voldoende groen zijn, want die zitten vol anti-oxidanten. Eet bij voorkeur waterkers, broccoli, veldsla, warmoes, spinazie, andijvie, groene kolen en boerenkool. Dit zijn de ideale groenten van dit moment. Ook groenten met oranje en gele kleur zijn valabele anti-oxidanten (wortel, pastinaak, pompoen, gele raapjes, curcuma). We doen er alles aan om die anti-oxidanten zo hoog mogelijk te krijgen om te vermijden dat de ontgifting van ons lichaam start voor ze aanwezig zijn.
Een nuttig instrument om onze mineraalhuishouding te wapenen tegen verzuring is het drinken van berkensap. Rond deze tijd is het voorbereiden van de oogst reeds volop bezig. 1 glas per dag nuttigen in kleine porties. (zie tip verder op deze pagina)
Voeding tijdens de zuivering
Tijdens een zuivering gaan we we onze lever in de watten leggen. We gaan onze lever zo weinig mogelijk belasten en zo veel mogelijk stimuleren zodat hij alle gifstoffen die hij heeft opgeslaan kan verwerken.
Ongeraffineerde koolhydraten: havermout, zilvervliesrijst, gierst, gerst, rogge, quinoa
Eiwitten: zuivere eiwitten als ei of wild of vette vis
Vetten: olijfolie, ghee en kokosvet, lijnzaadolie, walnotenolie
Groenten: Aardpeer, Kiemgroente, Artisjok, Broccoli, Look, Kolen, Ui en Prei,Rrapen, Radijs en Rammenas
Rode biet, Venkel, Waterkers, Pekelgroenten, Misosoep
Kruiden: Gember, Curcuma, Paardebloem, Brandnetel
Drank: Water, kruidenthee (brandnetel, detox, gember), Basica Thee, Appelazijn
Voeding die we vermijden tijdens de zuivering
Groenten: nachtschade-familie: aardappel, tomaat, paprika en aubergine.
Suiker en andere geraffineerde koolhydraten zoals witte bloem (brood, pasta, koekjes en gebak, witte rijst,…)
Vetten: transvetten, geraffineerde oliën en vetten, warm geperste oliën, oliën verkregen uit extractie met chemische oplosmiddelen, te veel verzadigde vetten (cacaoboter, palmpitolie en vet in kaas, volle melkproducten en rund-, lams-, varkens- en paardenvlees)
Gebrande voedingsmiddelen: Chocolade, koffie, gegrilde groenten, gegrild vlees of vis
Dranken: Alcohol, Koffie en frisdranken
Melkproducten
Blijf bewust van gezonde voeding! Belangrijke algemene tips zijn:
- Kauw goed
- Eet langzaam
- Eet niet teveel
- Eet simpel
- Eet niet terwijl je staat of loopt
- Probeer op een rustige plek te eten, dan smaakt je voedsel je beter en verloopt de spijsvertering vlotter
- Laat groenten je leiden: probeer minimum 2 keer per dag groenten te eten, soep is een simpele aanvulling op je maaltijden.
- Fruit mag, maar overdrijf niet. Kies voor fruit met weinig suikers zoals
- bessen.
- Probeer maximum 1 keer per dag brood te eten
- Eet volgens de seizoenen.
- Eet niet wat jouw grootmoeder niet at
- Eet gevarieerd, stel een weekmenu op als leidraad
- Ga geen boodschappen doen als je honger hebt
- Eet regelmatig en sla geen maaltijden over
- Drink voldoende kruidenthee en water. Laat zeker de suikerrijke dranken achterwege. Geniet van een glaasje alcohol maar maak er geen gewoonte van.
- Let op je bereidingswijze. Stomen, zacht stoven of pekelen zijn zachte
- bereidingswijzen die de voedingsstoffen bewaren.
- Eet wat bij je past en let op je combinaties als je er gevoelig voor bent.
- Eet maximum zoveel gram eiwitten als je zelf in kilo's weegt
- Zet regelmatig enzymrijke en gefermenteerde voedingsmiddelen op tafel zoals pickels en kiemen
- Maak gebruik van kruiden, curcuma, look , gember, zeewier, zwarte peper, ... zijn basisproducten
- Beweeg!
Korte samenvatting uit het zuiveringsboekje van synergeia, het volledige boekje (92p) kan aangekocht worden bij synergeia