up In alle recepten maak ik gebruik van de glutenvrije bouillonpasta van Morga. Indien deze bouillon ingrediënten bevat die niet goed zijn voor u of u wil eens een afwisseling, gebruik dan de volgende kruidenmengeling: 1 kl komijnzaad – 1 kl mosterdzaad – 2 kl curcuma – 2 el fijngesneden verse gember – nootmuskaat – peper en zout. Gember en komijnzaad stoof je even mee met de groenten. De rest van de kruiden kan je toevoegen samen met het water. Nootmuskaat is goed om de soep af te werken.
Probeer ook eens koriander – kerriepoeder – look – peterselie, … om je soep op smaak te brengen. Ook met een alternatief voor olijfolie kan je aan de slag: denk aan walnootolie, kokosolie of ghee om de groenten te stoven.
Ook voor diegene die van afwisseling houden is deze kruidenmengeling een zeer aan te raden alternatief voor de standaard bouillon.
Miso
Misosoep is een bijzondere soep, die vooral 's morgens als ontbijt wordt gegeten omwille van zijn unieke werking in het verteringsstelsel. Bevat mineralen en vitaminen en makkelijk opneembare eiwitten in de vorm van miso (gefermenteerde sojabonen). Miso kan je kopen van gerst of van rijst. Er staat verder een recept voor echte misosoep maar je kan evengoed miso gebruiken in plaats van bouillon. Miso voeg je aan de soep toe na het koken. Nooit miso meekoken want dan verliest het zijn weldadige werking.
Om soepen en sauzen te binden kan je volgende producten gebruiken:
Kuzu
Kuzu is een wit zetmeel gemaakt uit de wortel van de wilde kuzuplant, die leeft in de bergen. De plant heeft heel lange wortels die diep in de bodem gaan. De sterke, naar benedentrekkende energie van kuzu is traditioneel door de Oosterse geneeswijzen gebruikt bij het verlichten van darmproblemen, diarree, constipatie, en andere stagnaties, die diep in het onderlichaam optreden.
Als voedingsstof wordt kuzu gedroogd en is het meestal te krijgen in poedervorm of in brokjes. Kuzu is een ideaal bindmiddel voor soepen, sauzen en desserts. Het is een zeer goed natuurlijk alternatief voor industriële bindmiddelen. Los een opgehoopte lepel kuzu op in koud water. Breng dit al roerend aan de kook. Ga door met roeren terwijl het kookt, totdat de massa doorschijnend is. Om een saus te binden moet men de kuzu altijd oplossen in een koude vloeistof, en aan het einde van het kookproces aan de bereiding toevoegen.
Tapioca
Zetmeel uit de maniocwortel. Energetisch en goed verteerbaar maar arm aan mineralen en vitamines. Wordt gebruikt voor soepen en tussengerechten.
Een dessertje: In een liter licht gezouten kokende sojamelk doe je 2 soeplepels tarwesiroop en 1 vanillestokje. Strooi hierbij 80 gr tapioca, meng en kook 10’, al roerend. Dien kokend op of volledig afgekoeld. Meng een beetje kastanjepasta erdoor voor een smaakvol alternatief.
Arrowroot
Arrowroot is een bijna puur en makkelijk verteerbaar zetmeel dat gewonnen wordt uit de wortelstok van de ‘Marante arundinacea’’ of pijlwortel. Hoewel arrowroot weinig eiwitten en geen vitaminen bevat, kan het toch beschouwd worden als één van de meest hoogwaardige zetmelen. Door zijn neutrale smaak en kleurloosheid is arrowroot bijzonder geschikt om soepen, sauzen en nagerechten te binden.
Pruimen in saus: laat ½ kopje pruimen weken in water gedurende 2u. Laat dit weekvocht koken gedurende 8’, en water toevoegen indien nodig. 1 soeplepel arrowroot oplossen in ¼ kop water. Het kookvocht binden met de opgeloste arrowroot. Warm of koud serveren.
Rijstmeel
Rijstmeel dient voornamelijk om soepen in te dikken of sauzen en crèmes van de juiste structuur te voorzien.
Hier vind je recepten voor soepen met de gegeven tips
Probeer ook eens koriander – kerriepoeder – look – peterselie, … om je soep op smaak te brengen. Ook met een alternatief voor olijfolie kan je aan de slag: denk aan walnootolie, kokosolie of ghee om de groenten te stoven.
Ook voor diegene die van afwisseling houden is deze kruidenmengeling een zeer aan te raden alternatief voor de standaard bouillon.
Miso
Misosoep is een bijzondere soep, die vooral 's morgens als ontbijt wordt gegeten omwille van zijn unieke werking in het verteringsstelsel. Bevat mineralen en vitaminen en makkelijk opneembare eiwitten in de vorm van miso (gefermenteerde sojabonen). Miso kan je kopen van gerst of van rijst. Er staat verder een recept voor echte misosoep maar je kan evengoed miso gebruiken in plaats van bouillon. Miso voeg je aan de soep toe na het koken. Nooit miso meekoken want dan verliest het zijn weldadige werking.
Om soepen en sauzen te binden kan je volgende producten gebruiken:
Kuzu
Kuzu is een wit zetmeel gemaakt uit de wortel van de wilde kuzuplant, die leeft in de bergen. De plant heeft heel lange wortels die diep in de bodem gaan. De sterke, naar benedentrekkende energie van kuzu is traditioneel door de Oosterse geneeswijzen gebruikt bij het verlichten van darmproblemen, diarree, constipatie, en andere stagnaties, die diep in het onderlichaam optreden.
Als voedingsstof wordt kuzu gedroogd en is het meestal te krijgen in poedervorm of in brokjes. Kuzu is een ideaal bindmiddel voor soepen, sauzen en desserts. Het is een zeer goed natuurlijk alternatief voor industriële bindmiddelen. Los een opgehoopte lepel kuzu op in koud water. Breng dit al roerend aan de kook. Ga door met roeren terwijl het kookt, totdat de massa doorschijnend is. Om een saus te binden moet men de kuzu altijd oplossen in een koude vloeistof, en aan het einde van het kookproces aan de bereiding toevoegen.
Tapioca
Zetmeel uit de maniocwortel. Energetisch en goed verteerbaar maar arm aan mineralen en vitamines. Wordt gebruikt voor soepen en tussengerechten.
Een dessertje: In een liter licht gezouten kokende sojamelk doe je 2 soeplepels tarwesiroop en 1 vanillestokje. Strooi hierbij 80 gr tapioca, meng en kook 10’, al roerend. Dien kokend op of volledig afgekoeld. Meng een beetje kastanjepasta erdoor voor een smaakvol alternatief.
Arrowroot
Arrowroot is een bijna puur en makkelijk verteerbaar zetmeel dat gewonnen wordt uit de wortelstok van de ‘Marante arundinacea’’ of pijlwortel. Hoewel arrowroot weinig eiwitten en geen vitaminen bevat, kan het toch beschouwd worden als één van de meest hoogwaardige zetmelen. Door zijn neutrale smaak en kleurloosheid is arrowroot bijzonder geschikt om soepen, sauzen en nagerechten te binden.
Pruimen in saus: laat ½ kopje pruimen weken in water gedurende 2u. Laat dit weekvocht koken gedurende 8’, en water toevoegen indien nodig. 1 soeplepel arrowroot oplossen in ¼ kop water. Het kookvocht binden met de opgeloste arrowroot. Warm of koud serveren.
Rijstmeel
Rijstmeel dient voornamelijk om soepen in te dikken of sauzen en crèmes van de juiste structuur te voorzien.
Hier vind je recepten voor soepen met de gegeven tips