Ons milieu en onze voeding zit vol toxines die onze gezondheid kunnen schaden. Denk maar aan de onnatuurlijke overbewerkte voedingsmiddelen, alle bewaarmiddelen, pesticiden en E-stoffen, vervuilde zeevis en ongezond vlees. Maar ook ons milieu doet ons verzuren: Stress, emoties, electromagnetische straling, luchtvervuiling,... Ons lichaam en vooral onze lever heeft veel werk. Regelmatig een detoxkuur is zeker geen overbodige luxe. De natuur geeft je alles wat je nodig hebt, van kruiden tot frisse lucht en zon. Zet de stap in de natuur en geniet ervan!
BERKENSAP
Berkensap is zuiverend en versterkend. 10 dagen lang elke dag een paar soeplepels berkensap ondersteund het ontgiftingsproces in de lente. Je nieren krijgen een extra prikkel om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.
Ben je te laat om je berkensap te oogsten, kan je altijd bij de natuurwinkel sap kopen of iets later op het jaar thee dinken van berkenblaadjes.
Berkensap oogsten
De simpelste methode is een tak nemen, er een stuk afsnijden en de tak met de afgesneden kant in een fles steken. Het sap loopt er vanzelf in. Bind de fles vast aan de tak met een touw. Een andere methode is een gaatje in de boom boren (zo'n 5 cm diep) en het sap via een gootje of strootje of darmpje in een glazen fles laten lopen. Als je dit dit verkiest is het nodig om achteraf de boom terug toe te maken met een houtje of een kurk anders bloedt je boom dood. Een klein glas per dag is voldoende om het ontgiftingsproces in gang te zetten.
BRANDNETEL
Het lichaam zuiveren in een lentekuur is het traditionele gebruik van de brandnetel. Tegelijkertijd wordt het lichaam voorzien van de nodige vitaminen en mineralen. Brandnetel bevat o.a. foliumzuur, vitamines uit de B-groep, vitamine K, kalium, ijzer en calcium. Een prima middel om aan te sterken en weer wat vitamines op te doen na een lange winter.
Brandnetel is urinedrijvend en oefent zo een zuiverende werking uit waarvan ook gebruik kan gemaakt worden bij gewrichtsziekten. Probeer eens een soep met de toppen van de brandnetel of zet je de komende dagen elke dag aan een heerlijke brandnetelthee.
DASLOOK
Ook daslook is een een zuiverend kruid, met name voor de lever (hierdoor ook werkzaam voor de huid) en de gal. Gebruik daslook in soepen, stoofschotels en salades. De bladen kunnen rauw, fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen mits de plant nog niet gebloeid heeft, ze hebben een zachte bieslooksmaak. Verwerk de bladeren ook eens tot pesto of gebruik ze mee in marinades. Het blad kan je ook stoven in wat olie. Een lekkere olie maakt men door verse daslookbladeren in een goede kwaliteit olijfolie te macereren voor een maand bij kamertemperatuur, hierna zeven en de olie koel bewaren.
PAARDEBLOEM
Ook onze paardebloem kan meedoen in onze zuiveringskuur. Paardebloem is ook dieuretisch of vochtafdrijvend en zuivert ons bloed. Pluk de groene bladeren en doe ze fijngesneden bij je slaatjes of bij je omelet. Je kan ook heerlijke limonade maken van de bloemen. Bij de recepten op deze website vind je het recept.
WATERKERS
Ook waterkers is een zuiveraar eerste klas! Waterkers zuivert het bloed. Ook bij bloedsomloopstoringen, lever- en huidaandoeningen heeft het zijn diensten al vaak bewezen. Daarom hoort waterkers thuis in een lentekuur. Meng de blaadjes onder je sla. Je mag er zonder gevaar zoveel van eten als je maar wil. Waterkers werkt erg doeltreffend. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende. Er zit meer ijzer in waterkers dan in spinazie. Waterkers heeft bovendien het voordeel, dat het geen oxaalzuur bevat, want dat verdraagt niet iedereen. Een glas waterkerssap op de nuchtere maag activeert je lichaam. Dan kan je fit aan de slag. Als de smaak te sterk is, kan je het sap met vruchtensap aanlengen. Waterkers in de soep is ook heerlijk. Voeg het op het einde toe als je soep net niet meer kookt.
Nostradamus, een kruidkundige uit de 16de eeuw, wist toen al dat waterkers bijzonder goed het bloed reinigde: ‘Doe vijf stengels waterkers in een glas handwarm water. Dek het af en zet het weg. Vis 's anderendaags de waterkersstengels eruit en drink het, een beetje bittersmakend vocht.’
Nostradamus adviseerde een kuur van een drietal weken. En dat een aantal keren per jaar.
ONDERSTEUNDENDE VOEDING BIJ DE LENTEKUUR
Een lentekuur is ook aandacht besteden aan je voeding natuurlijk. Enkele tips die je lever, je grote ontgifter kunnen ondersteunen:
Drink geen koffie, zwarte thee, alcohol, chocola, suiker.
Beperk dierlijke eiwitten en zeker varkensvlees. Met mate kan gevogelte gegeten worden. Vis is ook een goede bron, maar gezien de vervuiling is het niet aan te raden om tijdens een zuiveringskuur veel vis te eten.
Wees voorzichtig zijn met voedingsmiddelen die bij leverkwalen problemen kunnen geven: nachtschade (tomaat, paprika, aubergine, aardappel), tarwe, rogge, sinaasappel, mandarijn, peulvruchten (bruine en witte bonen, sojabonen) en zware eiwitten zoals gebakken vlees en gebakken ei.
Wees voorzichtig met galdrijvers zoals spinazie, postelein, rabarber, eigeel en koffie.
Eet vetarm, vermijd gebakken en verborgen vetten. Vetten die weinig problemen kunnen geven: koud geperste sesamolie en ghee. Gebruik vetten met minder zware voedselcombinaties, zoals met groenten
Haver en gerst zijn juist goed voor de lever, evenals bittere groenten als witloof, andijvie, radijs, rettich, broccoli, paksoi, mierikswortel, waterkers, knoflook, ui, chinese kool
Neem extra beta-caroteen in de vorm van wortelsap. Een glaasje van 150cc per dag kan al wonderen doen. Doe hierbij enkele druppels olie omdat vitamine A wel oplosbaar is in vet en niet in water.
Kooktechniek: bij voorkeur stomen, kort koken, stoven, grillen. Niet bakken of frituren
Fijne rauwkost en gekiemde zaden zoals taugé, alfalfa zijn aan te raden. In verband met de ruim aanwezige enzymen is het aan te raden de lunch en het diner met heel fijne rauwkost en gekiemde zaden te starten.
De heetwaterkuur met gember is de meest goedkope leverdrainage die er bestaat.
Vers geperste groentensappen zijn een bron van vitaminen en mineralen. Daarom is het goed elke dag sap te drinken. Bietensap ontgift het bloed en de verbetert de zuurstofopname in de lichaamscellen. Voeg bij bietensap steeds wat vers geperst citroensap of een lepeltje vit. C poeder om de nitraten te neutraliseren
BERKENSAP
Berkensap is zuiverend en versterkend. 10 dagen lang elke dag een paar soeplepels berkensap ondersteund het ontgiftingsproces in de lente. Je nieren krijgen een extra prikkel om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.
Ben je te laat om je berkensap te oogsten, kan je altijd bij de natuurwinkel sap kopen of iets later op het jaar thee dinken van berkenblaadjes.
Berkensap oogsten
De simpelste methode is een tak nemen, er een stuk afsnijden en de tak met de afgesneden kant in een fles steken. Het sap loopt er vanzelf in. Bind de fles vast aan de tak met een touw. Een andere methode is een gaatje in de boom boren (zo'n 5 cm diep) en het sap via een gootje of strootje of darmpje in een glazen fles laten lopen. Als je dit dit verkiest is het nodig om achteraf de boom terug toe te maken met een houtje of een kurk anders bloedt je boom dood. Een klein glas per dag is voldoende om het ontgiftingsproces in gang te zetten.
BRANDNETEL
Het lichaam zuiveren in een lentekuur is het traditionele gebruik van de brandnetel. Tegelijkertijd wordt het lichaam voorzien van de nodige vitaminen en mineralen. Brandnetel bevat o.a. foliumzuur, vitamines uit de B-groep, vitamine K, kalium, ijzer en calcium. Een prima middel om aan te sterken en weer wat vitamines op te doen na een lange winter.
Brandnetel is urinedrijvend en oefent zo een zuiverende werking uit waarvan ook gebruik kan gemaakt worden bij gewrichtsziekten. Probeer eens een soep met de toppen van de brandnetel of zet je de komende dagen elke dag aan een heerlijke brandnetelthee.
DASLOOK
Ook daslook is een een zuiverend kruid, met name voor de lever (hierdoor ook werkzaam voor de huid) en de gal. Gebruik daslook in soepen, stoofschotels en salades. De bladen kunnen rauw, fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen mits de plant nog niet gebloeid heeft, ze hebben een zachte bieslooksmaak. Verwerk de bladeren ook eens tot pesto of gebruik ze mee in marinades. Het blad kan je ook stoven in wat olie. Een lekkere olie maakt men door verse daslookbladeren in een goede kwaliteit olijfolie te macereren voor een maand bij kamertemperatuur, hierna zeven en de olie koel bewaren.
PAARDEBLOEM
Ook onze paardebloem kan meedoen in onze zuiveringskuur. Paardebloem is ook dieuretisch of vochtafdrijvend en zuivert ons bloed. Pluk de groene bladeren en doe ze fijngesneden bij je slaatjes of bij je omelet. Je kan ook heerlijke limonade maken van de bloemen. Bij de recepten op deze website vind je het recept.
WATERKERS
Ook waterkers is een zuiveraar eerste klas! Waterkers zuivert het bloed. Ook bij bloedsomloopstoringen, lever- en huidaandoeningen heeft het zijn diensten al vaak bewezen. Daarom hoort waterkers thuis in een lentekuur. Meng de blaadjes onder je sla. Je mag er zonder gevaar zoveel van eten als je maar wil. Waterkers werkt erg doeltreffend. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende. Er zit meer ijzer in waterkers dan in spinazie. Waterkers heeft bovendien het voordeel, dat het geen oxaalzuur bevat, want dat verdraagt niet iedereen. Een glas waterkerssap op de nuchtere maag activeert je lichaam. Dan kan je fit aan de slag. Als de smaak te sterk is, kan je het sap met vruchtensap aanlengen. Waterkers in de soep is ook heerlijk. Voeg het op het einde toe als je soep net niet meer kookt.
Nostradamus, een kruidkundige uit de 16de eeuw, wist toen al dat waterkers bijzonder goed het bloed reinigde: ‘Doe vijf stengels waterkers in een glas handwarm water. Dek het af en zet het weg. Vis 's anderendaags de waterkersstengels eruit en drink het, een beetje bittersmakend vocht.’
Nostradamus adviseerde een kuur van een drietal weken. En dat een aantal keren per jaar.
ONDERSTEUNDENDE VOEDING BIJ DE LENTEKUUR
Een lentekuur is ook aandacht besteden aan je voeding natuurlijk. Enkele tips die je lever, je grote ontgifter kunnen ondersteunen:
Drink geen koffie, zwarte thee, alcohol, chocola, suiker.
Beperk dierlijke eiwitten en zeker varkensvlees. Met mate kan gevogelte gegeten worden. Vis is ook een goede bron, maar gezien de vervuiling is het niet aan te raden om tijdens een zuiveringskuur veel vis te eten.
Wees voorzichtig zijn met voedingsmiddelen die bij leverkwalen problemen kunnen geven: nachtschade (tomaat, paprika, aubergine, aardappel), tarwe, rogge, sinaasappel, mandarijn, peulvruchten (bruine en witte bonen, sojabonen) en zware eiwitten zoals gebakken vlees en gebakken ei.
Wees voorzichtig met galdrijvers zoals spinazie, postelein, rabarber, eigeel en koffie.
Eet vetarm, vermijd gebakken en verborgen vetten. Vetten die weinig problemen kunnen geven: koud geperste sesamolie en ghee. Gebruik vetten met minder zware voedselcombinaties, zoals met groenten
Haver en gerst zijn juist goed voor de lever, evenals bittere groenten als witloof, andijvie, radijs, rettich, broccoli, paksoi, mierikswortel, waterkers, knoflook, ui, chinese kool
Neem extra beta-caroteen in de vorm van wortelsap. Een glaasje van 150cc per dag kan al wonderen doen. Doe hierbij enkele druppels olie omdat vitamine A wel oplosbaar is in vet en niet in water.
Kooktechniek: bij voorkeur stomen, kort koken, stoven, grillen. Niet bakken of frituren
Fijne rauwkost en gekiemde zaden zoals taugé, alfalfa zijn aan te raden. In verband met de ruim aanwezige enzymen is het aan te raden de lunch en het diner met heel fijne rauwkost en gekiemde zaden te starten.
De heetwaterkuur met gember is de meest goedkope leverdrainage die er bestaat.
Vers geperste groentensappen zijn een bron van vitaminen en mineralen. Daarom is het goed elke dag sap te drinken. Bietensap ontgift het bloed en de verbetert de zuurstofopname in de lichaamscellen. Voeg bij bietensap steeds wat vers geperst citroensap of een lepeltje vit. C poeder om de nitraten te neutraliseren