up De indische keuken zonder kruiden bestaat niet. Elk gerecht is telkens weer een geurige onweerstaanbare mengeling van kruiden en groenten. Het fijne van deze manier van koken is dat alles wat je toevoegd weer zijn positieve werking heeft op de spijsvertering. Maak er gebruik van en haal die kruiden maar in huis.
Ajowan: Ruikt en smaakt naar onze bekende tijm. Het stimuleert de spijsvertering, helpt bij de verbranding van afvalstoffen. Het is goed tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel. Werkt ook slijmoplossend voor de luchtwegen. Ajowan is lekker bij linzen, kolen en bonen.
Asafoetida: Ruikt ongebakken niet zo lekker, maar gebakken in kokosolie of ghee is het zeer smakelijk. Het is een kruid die overal bij past. Het versterkt het verteringsvuur en helpt om verharde afvalstoffen uit de darmen te verwijderen.
Gember: Gember is héél verwarmend, ideaal voor de winter. Het stimuleert de spijsvertering en is sterk ontgiftend. Je kan er thee van maken en in heel veel groentengerechten of soepen verwerken.
Kaneel: Kaneel geeft warmte af, wekt de eetlust op, stimuleert de vertering en de opname van voedingsstoffen. Kaneel kan suiker vervangen door zijn zoete smaak.
Kardemon: Vind je in peulen en in gemalen poeder. Het past bij rijst en granen en heeft een scherpe smaak. Het is snel overheersend, gebruik er niet te veel van. Kardemon wekt ook de eetlust op en is verwarmend. Het is een goed kruid om lever en milt te ondersteunen. Het helpt ook tegen winderigheid, opgeblazen gevoel en pijn in de darmen.
Komijn: Komijn is lekker en niet snel teveel. Het past heel goed bij kikkererwten, groentengerechten en soep. Komijn zorgt ook voor een goede spijsvertering, helpt bij de opname van voedingsstoffen, helpt tegen winderigheid en krampen.
Koriander: Koriander is verkoelend, is vochtafdrijvend en werkt op blaas en nieren.
Kruidnagel: Kruidnagel werkt de eetlust op, stimuleert de speekselaanmaak, zorgt voor een goede absorptie, is slijmoplossend. Kruidnagel kan ook helpen tegen teveel maagzuur.
Curcuma: in 1 woord een Superkruid! Het heeft een fantastische kleur en is hééél sterk zuiverend en ontstekingswerend. Voeg het maar overal toe!
Ajowan: Ruikt en smaakt naar onze bekende tijm. Het stimuleert de spijsvertering, helpt bij de verbranding van afvalstoffen. Het is goed tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel. Werkt ook slijmoplossend voor de luchtwegen. Ajowan is lekker bij linzen, kolen en bonen.
Asafoetida: Ruikt ongebakken niet zo lekker, maar gebakken in kokosolie of ghee is het zeer smakelijk. Het is een kruid die overal bij past. Het versterkt het verteringsvuur en helpt om verharde afvalstoffen uit de darmen te verwijderen.
Gember: Gember is héél verwarmend, ideaal voor de winter. Het stimuleert de spijsvertering en is sterk ontgiftend. Je kan er thee van maken en in heel veel groentengerechten of soepen verwerken.
Kaneel: Kaneel geeft warmte af, wekt de eetlust op, stimuleert de vertering en de opname van voedingsstoffen. Kaneel kan suiker vervangen door zijn zoete smaak.
Kardemon: Vind je in peulen en in gemalen poeder. Het past bij rijst en granen en heeft een scherpe smaak. Het is snel overheersend, gebruik er niet te veel van. Kardemon wekt ook de eetlust op en is verwarmend. Het is een goed kruid om lever en milt te ondersteunen. Het helpt ook tegen winderigheid, opgeblazen gevoel en pijn in de darmen.
Komijn: Komijn is lekker en niet snel teveel. Het past heel goed bij kikkererwten, groentengerechten en soep. Komijn zorgt ook voor een goede spijsvertering, helpt bij de opname van voedingsstoffen, helpt tegen winderigheid en krampen.
Koriander: Koriander is verkoelend, is vochtafdrijvend en werkt op blaas en nieren.
Kruidnagel: Kruidnagel werkt de eetlust op, stimuleert de speekselaanmaak, zorgt voor een goede absorptie, is slijmoplossend. Kruidnagel kan ook helpen tegen teveel maagzuur.
Curcuma: in 1 woord een Superkruid! Het heeft een fantastische kleur en is hééél sterk zuiverend en ontstekingswerend. Voeg het maar overal toe!