up Gezonde ingrediënten zijn een basisnoodzakelijkheid in een gezond eetpatroon. Maar ook de manier hoe je die waardevolle voedingsmiddelen klaarmaakt is van groot belang. We zetten op een rijtje wat goed is en wat je beter vermijdt.
Prima kookmethodes zijn
Gietijzeren pannen:
Gietijzeren pannen zijn super zwaar maar koken in die pannen is gezond. De geëmailleerde exemplaren garanderen een gelijkmatige en geleidelijke warmteverdeling en optimaliseert het vrijkomen van smaken en aroma’s. Een gelijkmatige warmteverdeling tussen de pan en de deksel zorgt voor een constante vochtigheidsgraad. De pannen zijn niet goedkoop als je echte merken koopt maar er zijn ondertussen goeie alternatieven verkrijgbaar die goed betaalbaar zijn en ook je levenlang meegaan. De nopjes in de het deksel zorgen ervoor dat het gerecht continu besprenkeld wordt en zich vermengt met het natuurlijke sap van het gerecht. Door dit trage besprenkelproces wordt bijvoorbeeld het vlees supermals. Ook de smaak en voedingsstoffen blijven optimaal behouden.
Hier vind je heerlijke 'hotpot' receptjes.
Stomen:
Stomen is het gaar maken van voedingsmiddelen in de damp van kokend water, bouillon of een stoofgerecht, b.v. couscous. In de handel zijn stoomkokers beschikbaar die veel plaats nodig hebben en afwas met hopen geven. Mijn voorkeur gaat naar een metalen stoommandje (bloemvorm) die je in een standaard kookpot zet. Een bodempje water in de pan. Het mandje erin en alle groenten, aardappelen of vis kunnen erin. Het grote voordeel van stomen is dat smaak, geur en kleur, vitamines en mineralen veel beter behouden blijven en er is geen vet nodig. Het is wel belangrijk dat je deksel goed op je kookpot past zodat de stoom in de pot blijft en niet verdwijnt. Het stoomvocht is uiteindelijk een prima basis voor soep of sausen (bijkruiden en binden).
De oven
Er zijn heel wat voordelen aan het bereiden van gerechten in de oven: Gerechten worden gelijkmatig en geleidelijk gaar. U kunt het gerecht al van tevoren deels klaarmaken en later afbakken. De voedingsstoffen blijven grotendeels bewaard, zeker als u het bakvocht als saus gebruikt. Alle geur- en smaakstoffen van de ingrediënten blijven voor een groot deel bewaard. Het bakproces voegt nog eens extra geur- en smaakstoffen toe. Gerechten bereid in de oven zijn energetisch gezien sterk verwarmend.
In de oven kan je ook de römertopf gebruiken. Die bestaat uit 2 op elkaar passende schalen uit aardewerk. De voordelen van de römertopf zijn dat u nooit bang hoeft te zijn voor aanbranden. Vlees of vis hoef je ook niet meer in vet of olie te bakken, want juist vet dat verhit wordt is niet gezond.
Wat je beter mijdt zijn teflon pannen, frituren, BBQ, microgolf, koken in veel water, bakken in sterk verhitte vetten.
Prima kookmethodes zijn
Gietijzeren pannen:
Gietijzeren pannen zijn super zwaar maar koken in die pannen is gezond. De geëmailleerde exemplaren garanderen een gelijkmatige en geleidelijke warmteverdeling en optimaliseert het vrijkomen van smaken en aroma’s. Een gelijkmatige warmteverdeling tussen de pan en de deksel zorgt voor een constante vochtigheidsgraad. De pannen zijn niet goedkoop als je echte merken koopt maar er zijn ondertussen goeie alternatieven verkrijgbaar die goed betaalbaar zijn en ook je levenlang meegaan. De nopjes in de het deksel zorgen ervoor dat het gerecht continu besprenkeld wordt en zich vermengt met het natuurlijke sap van het gerecht. Door dit trage besprenkelproces wordt bijvoorbeeld het vlees supermals. Ook de smaak en voedingsstoffen blijven optimaal behouden.
Hier vind je heerlijke 'hotpot' receptjes.
Stomen:
Stomen is het gaar maken van voedingsmiddelen in de damp van kokend water, bouillon of een stoofgerecht, b.v. couscous. In de handel zijn stoomkokers beschikbaar die veel plaats nodig hebben en afwas met hopen geven. Mijn voorkeur gaat naar een metalen stoommandje (bloemvorm) die je in een standaard kookpot zet. Een bodempje water in de pan. Het mandje erin en alle groenten, aardappelen of vis kunnen erin. Het grote voordeel van stomen is dat smaak, geur en kleur, vitamines en mineralen veel beter behouden blijven en er is geen vet nodig. Het is wel belangrijk dat je deksel goed op je kookpot past zodat de stoom in de pot blijft en niet verdwijnt. Het stoomvocht is uiteindelijk een prima basis voor soep of sausen (bijkruiden en binden).
De oven
Er zijn heel wat voordelen aan het bereiden van gerechten in de oven: Gerechten worden gelijkmatig en geleidelijk gaar. U kunt het gerecht al van tevoren deels klaarmaken en later afbakken. De voedingsstoffen blijven grotendeels bewaard, zeker als u het bakvocht als saus gebruikt. Alle geur- en smaakstoffen van de ingrediënten blijven voor een groot deel bewaard. Het bakproces voegt nog eens extra geur- en smaakstoffen toe. Gerechten bereid in de oven zijn energetisch gezien sterk verwarmend.
In de oven kan je ook de römertopf gebruiken. Die bestaat uit 2 op elkaar passende schalen uit aardewerk. De voordelen van de römertopf zijn dat u nooit bang hoeft te zijn voor aanbranden. Vlees of vis hoef je ook niet meer in vet of olie te bakken, want juist vet dat verhit wordt is niet gezond.
Wat je beter mijdt zijn teflon pannen, frituren, BBQ, microgolf, koken in veel water, bakken in sterk verhitte vetten.