Al vanaf de geboorte reageren we heel sterk op een zoete smaak en de meeste onder ons zijn er nog altijd verzot op. Soms is de behoefte aan zoet zelfs zo groot dat we constant in de snoepkast zitten waardoor er weinig aandacht wordt besteed aan de hoofdmaaltijden. Maar het voortdurend toegeven aan de trek in zoetigheden brengt spijtig genoeg veel schade toe aan ons lichaam en ligt mee aan de oorzaak van veel beschavingsziekten zoals hart-en vaatziekten, zwaarlijvigheid, diabetes, chronische vermoeidheid, kanker, auto-immuunziekten, allergieën,...
Geraffineerde riet- en bietsuiker dat massaal wordt gebruikt in desserten, frisdranken, gebak, chocolade, koekjes, ja zelfs in pastasausen, groentenconserven, dressings, pizza.... is eigenlijk niets anders dan een geconcentreerd en gekristalliseerd zuur dat vitaminen en mineralen rooft uit ons lichaam en er een vernietigende werking op heeft. Bekijk maar eens de etiketten van de levensmiddelen die u aankoopt en stel vast wat u er allemaal op terug vindt (suiker, sucrose, saccharose, glucose,dextroses, fructose, maltose,...)
De laatste jaren wisselen veel mensen de suiker in tegen "light producten" waarin synthetische zoetmiddelen terug te vinden zijn zoals aspartaam, acesulfaam K, saccharine. Deze lichaamsvreemde stoffen zijn spijtig genoeg ook niet zo onschadelijk als sommige beweren en brengen de gezondheid op andere manieren schade toe. Probeer het suikerverbruik sowieso te beperken per dag en kies zo veel mogelijk voor natuurlijke, ongeraffineerde suikers (zoals in fruit, honing, esdoornsiroop, oersuiker, agavestroop,...) in plaats van voor geraffineerde suiker (witte suiker, geraffineerde rietsuiker, maïsstroop, fructose, glucosestroop,...) en synthetische suiker (aspartaam, acesulfaam K,...).
Wij geven u een kort lijstje mee van zoetmiddelen als alternatief voor industriesuiker die gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben als ze met mate worden gebruikt. De meeste van deze zoetmiddelen kan u verkrijgen in de natuurwinkel.
Tagatose: Dit zoetmiddel beïnvloedt de bloedsuikerspiegel nauwelijks en het heeft een prebiotische werking waardoor het de darmflora verbetert Het veroorzaakt ook geen tandcariës
Vers fruit: de natuur heeft het altijd bij het rechte eind en de natuur kan je niet verbeteren. Het eten van fruit is de allerbeste bron van korte suikers. Het zit boordevol vitaminen en mineralen. De suikers in het fruit zijn verdund door water, wat ze minder geconcentreerd maakt en ze zijn vergezeld van vezels die de suikers maar geleidelijk aan los laten in het bloed zodat de bloedsuikerspiegel niet al te snel oploopt en de pancreas niet te fel belast wordt. Kies vooral voor lokaal seizoensfruit
Ahornsiroop: Ahornsiroop of esdoornsiroop is het ingedikte, zoete sap van de esdoorn of ahornboom. Zuivere ahornsiroop heeft een eigen, aangename zoete smaak en kan gebruikt worden voor het zoeten van gebak, koeken, pannekoeken, wafels, roomijs, ontbijgranen,.... Hierbij vervangt 3/4 van een kop ahornsiroop, 1 kop suiker. Als ongeraffineerde en natuurlijke suikeroplossing bevat ze nog alle vitaminen en mineralen in tegenstelling tot industriesuiker. De voornaamste mineralen in ahornsiroop zijn kalium, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en ijzer.
Agavesiroop: Dit zoetmiddel is het fructoserijke, ingedikte sap van de Agave Americana en is net zoals ahornsiroop nog vergezeld van zijn vitaminen en mineralen. Het doet de bloedsuikerspiegel maar lichtjes stijgen zodat er maar weinig insuline nodig is en bij matig gebruik ook geschikt is voor diabetici. Agavesiroop kan ook gebruikt worden voor bakken en koken (3/4 kop agave ipv 1 kop suiker). Het is ook minder duur dan ahornsiroop.
Honing: Echte natuurlijke honing is meer dan een zoetmiddel en heeft zowel voor inwendig als uitwendig gebruik een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen. Uitwendig kan het gebruikt worden voor wonden, kloven, abcessen te ontsmetten en te helen. Inwendig kan het gebruikt worden bij verkoudheden, keelpijn en vooral ook om het immuunsysteem en de spijsvertering te versterken. Honing is wel niet aan te raden om gebak te zoeten omdat ze boven de 43° veel van haar positieve eigenschappen verliest.
Ongeraffineerde ruwe rietsuiker (Oersuiker, Rapadura, Sucanat): Dit is het gedroogde sap uit suikerriet , dat geen raffinageproces onderging. Het bevat nog voldoende voedingsstoffen in tegenstelling tot geraffineerde suiker.
Stevia: een natuurlijk en ongevaarlijk zoetmiddel dat de bloedsuikerspiegel niet verhoogd en dat tevens geen calorieën bevat, het veroorzaakt ook geen tandcariës.
Kokosbloesemsuiker: is voor mij momenteel het beste alternatief voor de klassieke witte suiker. Het heeft dezelfde zoetkracht, zit vol anti-oxidanten, vitaminen en mineralen, bevat weinig fructose en heeft een lage glycemische index.
Tenslotte wensen we nog even te melden dat we sowieso niet alleen zoete dingen als lekker mogen gaan bestempelen. Met onze smaakpapillen onderscheiden we 5 smaken, namelijk zoet, zout, zuur, bitter en pikant. Wanneer we veel zoet eten, verzwakt onze gewaarwording voor andere smaken en hierdoor zullen we minder en minder afwisseling in onze voeding stoppen.
In 1 van onze volgende nieuwsbrieven geven we enkele handige tips om het gebruik van geraffineerde suikers af te bouwen en te vervangen. Wenst u hiervoor persoonlijke begeleiding, neem dan gerust contact op met ons via email of telefoon. Na een eerste kennismakingsgesprek, kunnen wij u ook verder aan de hand van persoonlijke emails begeleiden tegen voordelige tarieven. Zo werkt u aan uw gezondheid zonder tijd te verliezen!
Geraffineerde riet- en bietsuiker dat massaal wordt gebruikt in desserten, frisdranken, gebak, chocolade, koekjes, ja zelfs in pastasausen, groentenconserven, dressings, pizza.... is eigenlijk niets anders dan een geconcentreerd en gekristalliseerd zuur dat vitaminen en mineralen rooft uit ons lichaam en er een vernietigende werking op heeft. Bekijk maar eens de etiketten van de levensmiddelen die u aankoopt en stel vast wat u er allemaal op terug vindt (suiker, sucrose, saccharose, glucose,dextroses, fructose, maltose,...)
De laatste jaren wisselen veel mensen de suiker in tegen "light producten" waarin synthetische zoetmiddelen terug te vinden zijn zoals aspartaam, acesulfaam K, saccharine. Deze lichaamsvreemde stoffen zijn spijtig genoeg ook niet zo onschadelijk als sommige beweren en brengen de gezondheid op andere manieren schade toe. Probeer het suikerverbruik sowieso te beperken per dag en kies zo veel mogelijk voor natuurlijke, ongeraffineerde suikers (zoals in fruit, honing, esdoornsiroop, oersuiker, agavestroop,...) in plaats van voor geraffineerde suiker (witte suiker, geraffineerde rietsuiker, maïsstroop, fructose, glucosestroop,...) en synthetische suiker (aspartaam, acesulfaam K,...).
Wij geven u een kort lijstje mee van zoetmiddelen als alternatief voor industriesuiker die gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben als ze met mate worden gebruikt. De meeste van deze zoetmiddelen kan u verkrijgen in de natuurwinkel.
Tagatose: Dit zoetmiddel beïnvloedt de bloedsuikerspiegel nauwelijks en het heeft een prebiotische werking waardoor het de darmflora verbetert Het veroorzaakt ook geen tandcariës
Vers fruit: de natuur heeft het altijd bij het rechte eind en de natuur kan je niet verbeteren. Het eten van fruit is de allerbeste bron van korte suikers. Het zit boordevol vitaminen en mineralen. De suikers in het fruit zijn verdund door water, wat ze minder geconcentreerd maakt en ze zijn vergezeld van vezels die de suikers maar geleidelijk aan los laten in het bloed zodat de bloedsuikerspiegel niet al te snel oploopt en de pancreas niet te fel belast wordt. Kies vooral voor lokaal seizoensfruit
Ahornsiroop: Ahornsiroop of esdoornsiroop is het ingedikte, zoete sap van de esdoorn of ahornboom. Zuivere ahornsiroop heeft een eigen, aangename zoete smaak en kan gebruikt worden voor het zoeten van gebak, koeken, pannekoeken, wafels, roomijs, ontbijgranen,.... Hierbij vervangt 3/4 van een kop ahornsiroop, 1 kop suiker. Als ongeraffineerde en natuurlijke suikeroplossing bevat ze nog alle vitaminen en mineralen in tegenstelling tot industriesuiker. De voornaamste mineralen in ahornsiroop zijn kalium, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, zink en ijzer.
Agavesiroop: Dit zoetmiddel is het fructoserijke, ingedikte sap van de Agave Americana en is net zoals ahornsiroop nog vergezeld van zijn vitaminen en mineralen. Het doet de bloedsuikerspiegel maar lichtjes stijgen zodat er maar weinig insuline nodig is en bij matig gebruik ook geschikt is voor diabetici. Agavesiroop kan ook gebruikt worden voor bakken en koken (3/4 kop agave ipv 1 kop suiker). Het is ook minder duur dan ahornsiroop.
Honing: Echte natuurlijke honing is meer dan een zoetmiddel en heeft zowel voor inwendig als uitwendig gebruik een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen. Uitwendig kan het gebruikt worden voor wonden, kloven, abcessen te ontsmetten en te helen. Inwendig kan het gebruikt worden bij verkoudheden, keelpijn en vooral ook om het immuunsysteem en de spijsvertering te versterken. Honing is wel niet aan te raden om gebak te zoeten omdat ze boven de 43° veel van haar positieve eigenschappen verliest.
Ongeraffineerde ruwe rietsuiker (Oersuiker, Rapadura, Sucanat): Dit is het gedroogde sap uit suikerriet , dat geen raffinageproces onderging. Het bevat nog voldoende voedingsstoffen in tegenstelling tot geraffineerde suiker.
Stevia: een natuurlijk en ongevaarlijk zoetmiddel dat de bloedsuikerspiegel niet verhoogd en dat tevens geen calorieën bevat, het veroorzaakt ook geen tandcariës.
Kokosbloesemsuiker: is voor mij momenteel het beste alternatief voor de klassieke witte suiker. Het heeft dezelfde zoetkracht, zit vol anti-oxidanten, vitaminen en mineralen, bevat weinig fructose en heeft een lage glycemische index.
Tenslotte wensen we nog even te melden dat we sowieso niet alleen zoete dingen als lekker mogen gaan bestempelen. Met onze smaakpapillen onderscheiden we 5 smaken, namelijk zoet, zout, zuur, bitter en pikant. Wanneer we veel zoet eten, verzwakt onze gewaarwording voor andere smaken en hierdoor zullen we minder en minder afwisseling in onze voeding stoppen.
In 1 van onze volgende nieuwsbrieven geven we enkele handige tips om het gebruik van geraffineerde suikers af te bouwen en te vervangen. Wenst u hiervoor persoonlijke begeleiding, neem dan gerust contact op met ons via email of telefoon. Na een eerste kennismakingsgesprek, kunnen wij u ook verder aan de hand van persoonlijke emails begeleiden tegen voordelige tarieven. Zo werkt u aan uw gezondheid zonder tijd te verliezen!