up Het is op en top tijd van de bessen. Bessen bevatten nauwelijks calorieën en zijn rijk aan vezelstoffen en vitamine C. Voor mensen die een strikt suikervrij dieet voorgeschreven hebben gekregen zijn bessen dus met mate toegelaten. Een hele opluchting voor velen.
Jammer genoeg gaan de gezonde eigenschappen van de bessen snel achteruit door verhitting en toevoeging van veel suiker. Confituur zal je dus op gezondheidsvlak niet veel verder helpen. Lekker is het natuurlijk wel. Een recept voor een gezondere confituur zonder suiker vind je hier. Recente studies hebben aangetoond dat bij de combinatie bessen en zuivelproducten de anti-oxidanten niet optimaal door het lichaam worden opgenomen. Eet je bessen dus best los van de maaltijd of bij je granenontbijt.
Frambozen
Frambozen hebben een friszure smaak en zijn wit, roze-rood tot donkerrood van kleur. Naast een hoge concentratie antioxidanten bevatten ze een hele serie vitaminen en mineralen. Ze bevatten echter ook oxalaten die bij mensen met nier- en/of galproblemen problemen kunnen veroorzaken. Voor hen is het een minder goed idee om frambozen te eten. Frambozen zijn te krijgen van juni tot oktober.
Bosbessen of blauwe bessen
Bosbessen bevatten heel veel antioxidanten, maar ook vitamine B, C, E en K alsook veel voedingsvezels. Anthocyanine, de stof die de bosbes zijn blauwe kleur geeft, blijkt ontstekingsremmend, anti-verouderend, cholesterolverlagend en beschermend tegen verschillende ziekten te werken.
Bosbessen zijn relatief lang te bewaren, ongeveer tien dagen in de koelkast. Voeg ze toe aan je muesli of maak sap van de bessen die je naar behoefte kunt aanlengen met water voor een gezonde limonade.
Zwarte bes
Zwarte bessen zijn het rijkst aan jodium en boor. Recent is ook ontdekt dat boron een essentiële stof is voor de botopbouw. Maar ze hebben ook bijzonder veel vitamine C en een grote variëteit aan beschermende plantenchemicaliën. De bladeren van de plant hebben heel wat geneeskrachtige eigenschappen: ze zijn vochtdrijvend, maagversterkend, ze stimuleren de lever, de milt en de nieren, maar ze zijn vooral een voortreffelijk middel om ureum en urinezuur te elimineren. Zwarte bessen vind je van juni tem augustus.
Veenbessen
Veenbessen zitten propvol goede voedingsstoffen waaronder antioxidanten, vitamine A en C en nog veel meer. Ze helpen je je hart- en vaatstelsel en je immuunsysteem beschermen en beschermen je tegen kanker. Mensen met blaasproblemen kunnen baat hebben bij regelmatig gebruik van veenbessen. Daarvoor zijn bij de natuurwinkel supplementen te vinden waarin cranberries zijn verwerkt.
Goede veenbessen herken je aan de mooi donkerrode glanzenden bessen. Bewaar ze in de koelkast. In de vriezer kun je ze jaren bewaren, maar na ontdooien moet je ze wel direct gebruiken.
Dit fruit leent zich uitstekend voor sap (gewoon opkoken met suiker) en gedroogde bessen doen het heel goed in gebak.
Bramen
Grote, ronde, sappige donkere bramen bevatten veel vitamine C en E, voedingsvezels en lycopeen bevatten. Ze helpen je bij (kleine) infecties en bevorderen je zicht.
Alhoewel je bramen alleen vindt in de zomer kun je ze eigenlijk het hele jaar wel kopen in de supermarkt. Voeg ze eens toe aan je salades of je yoghurt. Echt heerlijk. Als laag in je trifle doen ze het goed omdat ze zo'n opvallende kleur hebben. Bramen zijn te verkrijgen van juli tem oktober
Aardbeien
Aardbeien kent iedereen wel. Het bevat veel vitamine C, voedingsvezels, vitamine B, fytonutrienten en antioxidanten die je hart beschermen en je helpt om infecties en kanker te bestrijden.
Deze vruchten beschimmelen heel gemakkelijk omdat ze zo zacht zijn. Probeer ze daarom zo kort mogelijk van te voren te kopen en gebruik ze gelijk op. Verwijder alle slechte aardbeien voordat je ze in de koelkast zet want ze steken elkaar gemakkelijk aan.
Aardbeien zijn tegenwoordig het hele jaar door te verkrijgen, maar het seizoen van de aardbeien loopt van mei tot en met augustus. Daarna zijn ze ecologisch minder verantwoord.
Jammer genoeg gaan de gezonde eigenschappen van de bessen snel achteruit door verhitting en toevoeging van veel suiker. Confituur zal je dus op gezondheidsvlak niet veel verder helpen. Lekker is het natuurlijk wel. Een recept voor een gezondere confituur zonder suiker vind je hier. Recente studies hebben aangetoond dat bij de combinatie bessen en zuivelproducten de anti-oxidanten niet optimaal door het lichaam worden opgenomen. Eet je bessen dus best los van de maaltijd of bij je granenontbijt.
Frambozen
Frambozen hebben een friszure smaak en zijn wit, roze-rood tot donkerrood van kleur. Naast een hoge concentratie antioxidanten bevatten ze een hele serie vitaminen en mineralen. Ze bevatten echter ook oxalaten die bij mensen met nier- en/of galproblemen problemen kunnen veroorzaken. Voor hen is het een minder goed idee om frambozen te eten. Frambozen zijn te krijgen van juni tot oktober.
Bosbessen of blauwe bessen
Bosbessen bevatten heel veel antioxidanten, maar ook vitamine B, C, E en K alsook veel voedingsvezels. Anthocyanine, de stof die de bosbes zijn blauwe kleur geeft, blijkt ontstekingsremmend, anti-verouderend, cholesterolverlagend en beschermend tegen verschillende ziekten te werken.
Bosbessen zijn relatief lang te bewaren, ongeveer tien dagen in de koelkast. Voeg ze toe aan je muesli of maak sap van de bessen die je naar behoefte kunt aanlengen met water voor een gezonde limonade.
Zwarte bes
Zwarte bessen zijn het rijkst aan jodium en boor. Recent is ook ontdekt dat boron een essentiële stof is voor de botopbouw. Maar ze hebben ook bijzonder veel vitamine C en een grote variëteit aan beschermende plantenchemicaliën. De bladeren van de plant hebben heel wat geneeskrachtige eigenschappen: ze zijn vochtdrijvend, maagversterkend, ze stimuleren de lever, de milt en de nieren, maar ze zijn vooral een voortreffelijk middel om ureum en urinezuur te elimineren. Zwarte bessen vind je van juni tem augustus.
Veenbessen
Veenbessen zitten propvol goede voedingsstoffen waaronder antioxidanten, vitamine A en C en nog veel meer. Ze helpen je je hart- en vaatstelsel en je immuunsysteem beschermen en beschermen je tegen kanker. Mensen met blaasproblemen kunnen baat hebben bij regelmatig gebruik van veenbessen. Daarvoor zijn bij de natuurwinkel supplementen te vinden waarin cranberries zijn verwerkt.
Goede veenbessen herken je aan de mooi donkerrode glanzenden bessen. Bewaar ze in de koelkast. In de vriezer kun je ze jaren bewaren, maar na ontdooien moet je ze wel direct gebruiken.
Dit fruit leent zich uitstekend voor sap (gewoon opkoken met suiker) en gedroogde bessen doen het heel goed in gebak.
Bramen
Grote, ronde, sappige donkere bramen bevatten veel vitamine C en E, voedingsvezels en lycopeen bevatten. Ze helpen je bij (kleine) infecties en bevorderen je zicht.
Alhoewel je bramen alleen vindt in de zomer kun je ze eigenlijk het hele jaar wel kopen in de supermarkt. Voeg ze eens toe aan je salades of je yoghurt. Echt heerlijk. Als laag in je trifle doen ze het goed omdat ze zo'n opvallende kleur hebben. Bramen zijn te verkrijgen van juli tem oktober
Aardbeien
Aardbeien kent iedereen wel. Het bevat veel vitamine C, voedingsvezels, vitamine B, fytonutrienten en antioxidanten die je hart beschermen en je helpt om infecties en kanker te bestrijden.
Deze vruchten beschimmelen heel gemakkelijk omdat ze zo zacht zijn. Probeer ze daarom zo kort mogelijk van te voren te kopen en gebruik ze gelijk op. Verwijder alle slechte aardbeien voordat je ze in de koelkast zet want ze steken elkaar gemakkelijk aan.
Aardbeien zijn tegenwoordig het hele jaar door te verkrijgen, maar het seizoen van de aardbeien loopt van mei tot en met augustus. Daarna zijn ze ecologisch minder verantwoord.