up Inderdaad, een levensnoodzakelijke vetstof, die voor vele onder ons nog aanzien wordt als de grote boosdoener en ten allen tijde zo laag mogelijk dient gehouden te worden. Cholesterol vervult zeer belangrijke functies in ons lichaam. Zo zorgt het onder andere voor goed functionerende celmembranen, voor de aanmaak van diverse hormonen en vitamine D, voor de aanmaak van galzouten,...
Uiteraard mag de cholesterol niet al te hoog oplopen en moeten we zeker iets doen aan een langdurig verhoogde cholesterolspiegel:
Voedsel dat je beter zo veel mogelijk achterwege laat is voedsel met transvetten. Deze vetten ontstaan door meervoudig onverzadigde vetten te verhitten, te verharden of te hydrogeneren. Ze verstoren de lichaamsfuncties en de werking van de goede omega 3 en omega 6 vetzuren. Voedsel dat veel transvetten bevat en best zoveel mogelijk vermeden wordt:
Uiteraard mag de cholesterol niet al te hoog oplopen en moeten we zeker iets doen aan een langdurig verhoogde cholesterolspiegel:
Voedsel dat je beter zo veel mogelijk achterwege laat is voedsel met transvetten. Deze vetten ontstaan door meervoudig onverzadigde vetten te verhitten, te verharden of te hydrogeneren. Ze verstoren de lichaamsfuncties en de werking van de goede omega 3 en omega 6 vetzuren. Voedsel dat veel transvetten bevat en best zoveel mogelijk vermeden wordt:
- kant- en klare maaltijden
- frituurkost
- fast food
- margarines
- industrieel gebak
- chips
- chocopasta
....
- olijfolie (mag verhit worden tot 170°C)
- meer omega 3 vetzuren zoals onverhitte lijnzaadolie
- pompoenpitten
- walnoten
- groene groenten
- vette vis
- onverhitte meervoudige onverzadigde vetten, die je vind in zonnebloemolie, soja olie, saffloerolie
- verzadigde vetten (kip, runds- en lamsvlees)
- ongeraffineerde kokosolie
- kwaliteitsboter
- zure melkproducten