
De mispel is een plant uit de rozenfamilie en is dus familie van de appel en peer. De mispel groeit aan een kleine boom die in het voorjaar grote, crèmewitte bloemen bloemen geeft. Mispels zitten vol vitamine C en zijn goed voor de maag en de spijsvertering.
De vruchten zijn rijp als als ze zacht zijn, maar je plukt ze beter in het najaar als ze nog hard zijn, anders zijn de vogels ermee weg. De harde vruchten kan je heel gemakkelijk laten narijpen in een mand. Een paar dagen in de diepvries zou ook werken.
Om mispelconfituur te maken ga je als volgt te werk:
- spoel de zachte mispels goed.
- kook ze minimum 20 min op een heel zacht vuurtje in een bodempje water tot ze openspringen.
- de schil en de pitten van de mispels hebben we niet nodig. Het handigste is als je ze door een metalen zeef duwt met een houten lepel. Ook het kookvocht mag mee door de zeef.
- per 500 gr mispelmoes voeg je 200 gr ruwe rietsuiker, 1/2 zakje marmello en 1 eetlepel speculaaskruiden.
- laat dit mengsel nog eens doorkoken en blijf roeren om aanbranden te vermijden.
- schep het over in propere glazen potten, schroef dicht en zet ze ondersteboven om af te koelen.
Je kan je ruwe rietsuiker ook vervangen door appeldiksap of minder suiker gebruiken, maar dan zal je confituur ook minder lang houdbaar zijn.
In plaats van speculaaskruiden is gember en wat citroensap ook een lekker alternatief.