We komen net van de Ardèche waar ze op de markt zo van die heerlijke tapenades verkopen. Die echte zuiderse smaken kunnen we hier ook heel gemakkelijk op tafel toveren!
Rode tapenade
200 g zongedroogde tomaatjes - 1 handvol basilicum - 1 koffielepel oregano - peper - zout - 2 el olijfolie - 2 el pijnboompitten - 2 el zwarte olijven - 1 teen look
Mix alle ingrediënten samen tot een homogene massa.
Groene tapenade
125 gr ontpitte groene olijven - 15 gr kappertjes - 2 teentjes knoflook - olijfolie - peper
Doe de ontpitte olijven, knoflook en de kappertjes in een mixer. Mix fijn tot een homogene massa is bekomen. Meng de olijfolie onder en breng evt. Op smaak met peper.
Zwarte tapenade met salie en rozemarijn
3 ansjovisfilets - 150 gram zwarte olijven zonder pit - 2 teentjes geperste knoflook - 6 blaadjes salie - 1 theelepel verse gehakte rozemarijn - 1 eetlepel kappertjes - 1 theelepel citroensap – olijfolie - peper en zout - toastjes
Pureer alle ingrediënten, behalve het citroensap en de olijfolie, in een keukenmachine of blender. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en het citroensap. Voeg vervolgens zoveel olijfolie toe tot een smeuïge massa ontstaat.
Variatie: gebruik eens tijm ipv salie en voeg ook eens wat pijnboompitjes toe
Lekker op het pittenbrood of op de tapiocabroodjes
Rode tapenade
200 g zongedroogde tomaatjes - 1 handvol basilicum - 1 koffielepel oregano - peper - zout - 2 el olijfolie - 2 el pijnboompitten - 2 el zwarte olijven - 1 teen look
Mix alle ingrediënten samen tot een homogene massa.
Groene tapenade
125 gr ontpitte groene olijven - 15 gr kappertjes - 2 teentjes knoflook - olijfolie - peper
Doe de ontpitte olijven, knoflook en de kappertjes in een mixer. Mix fijn tot een homogene massa is bekomen. Meng de olijfolie onder en breng evt. Op smaak met peper.
Zwarte tapenade met salie en rozemarijn
3 ansjovisfilets - 150 gram zwarte olijven zonder pit - 2 teentjes geperste knoflook - 6 blaadjes salie - 1 theelepel verse gehakte rozemarijn - 1 eetlepel kappertjes - 1 theelepel citroensap – olijfolie - peper en zout - toastjes
Pureer alle ingrediënten, behalve het citroensap en de olijfolie, in een keukenmachine of blender. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en het citroensap. Voeg vervolgens zoveel olijfolie toe tot een smeuïge massa ontstaat.
Variatie: gebruik eens tijm ipv salie en voeg ook eens wat pijnboompitjes toe
Lekker op het pittenbrood of op de tapiocabroodjes