Hutsepot
(evt. 500 gr lamstoofvlees) - 2 grote rapen - 4 wortels - 2 uiten - 1/2 groene kool - 4 zoete aardappelen - bouillonpasta - 2 teenjes look - tijm - laurier - peper en zout - ghee (geklaarde boter)
Bak je vlees aan in de boter en bestrooi ze goed met peper en zout. Snij de ui fijn en voeg ze toe. Maak de wortels en rapen schoon, snij ze in grote stukken en voeg ze toe. Kruid met de tijm en de peper en voeg het laurierblad toe. Snij de helft van de groene kool fijn en voeg toe. Schil de zoete aardappelen, snij ze in grote stukken en leg ze bovenop. Voeg 200 ml water toe met de bouillon en laat alles min 1 uur garen op een heel zacht vuurtje.
Risotto
300 gr risottorijst - 1 grote ui - 1/2 pompoen - 4 wortels - 150 g diepvrieserwtjes - bouillon - 2 teentjes look - 1 kl curcuma - peper - 1 kl bouillonpasta - olijfolie
Stoof de in fijne stukjes gesneden look en ajuin 5 min in de olijfolie op een zacht vuurtje. Voeg de rijst toe en laat even meestoven. Voeg daarna water toe tot de rijst goed onder staat. Voeg de bouillon en de curcuma toe. Voeg de in stukken gesneden pompoen en wortel toe en als laatste de erwtjes. Laat op een zacht vuurtje in ongeveer 20 min. gaar worden. Kijk af en toe of er nog voldoende water in je pot staat zodat de rijst voldoende gaar wordt.
Volle rijst met groene groenten
300 gr volle rijst – 1 broccoli - 1 zak spinazie - 1 paksoi – 2 el ghee of olie - 1 kl komijnzaad- 1 kl mosterdzaad – 3 kl fijngesneden gember – 1 kl curcuma – 1 kl gemalen kardemon – zwarte peper en zout
Bak het komijnzaad, het mosterdzaad en de gember in wat vetstof. Voeg de rijst toe en 2 keer zoveel water. Voeg de curcuma, de kaneelschors en de kardemon toe. Laat alles op een zacht vuurtje alvast gaar worden. Maak de groenten schoon en leg ze bovenop de rijst. Laat alles rustig verder garen.
Winters stoofpotje
1 grote ui - 1/2 witte kool - 2 wortels - 2 rapen - 1 pastinaak - spruitjes - 6 grote aardappelen - beetje bouillonpasta
Stoof de ui in wat olijfolie in een gietijzeren kookpot. Voeg alle schoongemaakte en in stukken gesneden groenten toe. Voeg 1/2 glas water toe en wat bouillonpasta. Ook de geschilde aardappelen mogen erbij. Laat alles 20 min op een zacht vuurtje garen. Dien op met een beetje mosterd als je dat lekker vindt.
Oosters Witloof
4 stronken witloof – 1 el ghee – 1 teentje look – 1 el sesamolie – 1 el honing – 2 el sojasaus – 1 el citroensap – kruidenzout – versgemalen peper – gomasio
Maak het witloof schoon en snijdt het in de lengte in 4 of in 6. Snij de look in hele fijne stukjes. Verhit de olie in een stoofpot en stoof de look even aan. Voeg het witloof toe. Voeg ook de sesamolie, de honing, de sojasaus en het citroensap toe. Laat zachtjes stoven tot het witloof gaar is. Breng nog op smaak met peper en zout. Garneer ruim met de gomasio.
Curry
1 ui - 1 paprika - 4 wortels - 1 bloemkool - 1 broccoli - 1 doosje gehakte tomaten met kruiden - 1 blik kokosmelk - 2 el currypasta
Stoof je ui en paprika in wat vetstof. Voeg de currypasta toe en laat even meebakken. Voeg de gehakte tomaten toe en de in schijfjes gesneden wortels toe en laat alles garen. Stoom de bloemkool en de broccoli gaar of voeg ze toe aan de curry. Dien op met gierst of rijst (glutenvrij) of couscous (niet glutenvrij)
(evt. 500 gr lamstoofvlees) - 2 grote rapen - 4 wortels - 2 uiten - 1/2 groene kool - 4 zoete aardappelen - bouillonpasta - 2 teenjes look - tijm - laurier - peper en zout - ghee (geklaarde boter)
Bak je vlees aan in de boter en bestrooi ze goed met peper en zout. Snij de ui fijn en voeg ze toe. Maak de wortels en rapen schoon, snij ze in grote stukken en voeg ze toe. Kruid met de tijm en de peper en voeg het laurierblad toe. Snij de helft van de groene kool fijn en voeg toe. Schil de zoete aardappelen, snij ze in grote stukken en leg ze bovenop. Voeg 200 ml water toe met de bouillon en laat alles min 1 uur garen op een heel zacht vuurtje.
Risotto
300 gr risottorijst - 1 grote ui - 1/2 pompoen - 4 wortels - 150 g diepvrieserwtjes - bouillon - 2 teentjes look - 1 kl curcuma - peper - 1 kl bouillonpasta - olijfolie
Stoof de in fijne stukjes gesneden look en ajuin 5 min in de olijfolie op een zacht vuurtje. Voeg de rijst toe en laat even meestoven. Voeg daarna water toe tot de rijst goed onder staat. Voeg de bouillon en de curcuma toe. Voeg de in stukken gesneden pompoen en wortel toe en als laatste de erwtjes. Laat op een zacht vuurtje in ongeveer 20 min. gaar worden. Kijk af en toe of er nog voldoende water in je pot staat zodat de rijst voldoende gaar wordt.
Volle rijst met groene groenten
300 gr volle rijst – 1 broccoli - 1 zak spinazie - 1 paksoi – 2 el ghee of olie - 1 kl komijnzaad- 1 kl mosterdzaad – 3 kl fijngesneden gember – 1 kl curcuma – 1 kl gemalen kardemon – zwarte peper en zout
Bak het komijnzaad, het mosterdzaad en de gember in wat vetstof. Voeg de rijst toe en 2 keer zoveel water. Voeg de curcuma, de kaneelschors en de kardemon toe. Laat alles op een zacht vuurtje alvast gaar worden. Maak de groenten schoon en leg ze bovenop de rijst. Laat alles rustig verder garen.
Winters stoofpotje
1 grote ui - 1/2 witte kool - 2 wortels - 2 rapen - 1 pastinaak - spruitjes - 6 grote aardappelen - beetje bouillonpasta
Stoof de ui in wat olijfolie in een gietijzeren kookpot. Voeg alle schoongemaakte en in stukken gesneden groenten toe. Voeg 1/2 glas water toe en wat bouillonpasta. Ook de geschilde aardappelen mogen erbij. Laat alles 20 min op een zacht vuurtje garen. Dien op met een beetje mosterd als je dat lekker vindt.
Oosters Witloof
4 stronken witloof – 1 el ghee – 1 teentje look – 1 el sesamolie – 1 el honing – 2 el sojasaus – 1 el citroensap – kruidenzout – versgemalen peper – gomasio
Maak het witloof schoon en snijdt het in de lengte in 4 of in 6. Snij de look in hele fijne stukjes. Verhit de olie in een stoofpot en stoof de look even aan. Voeg het witloof toe. Voeg ook de sesamolie, de honing, de sojasaus en het citroensap toe. Laat zachtjes stoven tot het witloof gaar is. Breng nog op smaak met peper en zout. Garneer ruim met de gomasio.
Curry
1 ui - 1 paprika - 4 wortels - 1 bloemkool - 1 broccoli - 1 doosje gehakte tomaten met kruiden - 1 blik kokosmelk - 2 el currypasta
Stoof je ui en paprika in wat vetstof. Voeg de currypasta toe en laat even meebakken. Voeg de gehakte tomaten toe en de in schijfjes gesneden wortels toe en laat alles garen. Stoom de bloemkool en de broccoli gaar of voeg ze toe aan de curry. Dien op met gierst of rijst (glutenvrij) of couscous (niet glutenvrij)