Pickel met radijs en bloemkool
1 bosje radijsjes, gewassen en in plakjes - 1 à 2 koppen bloemkool in piepkleine roosjes gesneden - ½ kop ume su - 1,5 kop water - een paar druppels shoyu
Doe de groenten in een grote kom en meng met de ume-su, het water en de shoyu tot de fijngesneden groenten onder druk net onder staan. Gebruik een verhouding van 1 deel ume-su op 3 delen water. Zet onder druk. Laat 4 uur staan. Zeef de groenten eruit en serveer.
Salade met artisjokharten
1 bokaaltje artisjokharten - 150 g zwarte olijven - 150 g gemengde sla - 1 el kervel (gehakte) - 1 el bladpeterselie (gehakte) - chilivlokken - 2 el appelazijn - 1 kl honing - 4 el olie - peper – zout
Snij de artisjokharten in partjes. Meng de honing, de azijn en de olie. Roer tot een vinaigrette. Breng op smaak met chili, peper en zout. Laat de olijven uitlekken. Snipper daarna enkele olijven fijn en meng dit samen met de kruiden door de vinaigrette. Spoel de sla en laat uitlekken. Versier bordjes met de sla, de stukjes artisjok en de olijven. Lepel er de dressing over en serveer.
Boerenkool met cashewnoten en champignons
500 g boerenkool - 1 el oijfolie - 35 g cashewnoten - 250 g champignons - zout – cayennepeper - nootmuskaat
Snij de boerenkool fijn. Borstel de champignons schoon en halveer ze. Bak de champignons in de olie zonder veel roeren zodat ze een beetje knapperig worden. Voeg de boerenkool toe en laat even zachtjes meebakken. Doe er een scheutje water bij. Laat alles 20 minuten zachtjes stoven met een deksel op de wok. Voeg zout, een mespunt cayennepeper en nootmuskaat toe. Breek de cashewnoten in kleine stukjes en strooi over de boerenkool.
Pompoenpuree
500 gr pompoen - 2 uien - 1 teentje knoflook - olie – pompoenpitjes - peper en zout
Snij de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Stoom de pompoen gaar. Pel en snipper de uien en de knoflook fijn en stoof ze met wat olie. Voeg de pompoen toe en een scheutje van het stoomwater indien nodig. Mix of stamp alles fijn en kruid verder met peper en zout. Bestrooi met pompoenpitjes
Heilbot in de oven
400 gr. heilbot filet - 2 eetl. gesmolten boter - 1 eetl. gehakte bieslook - 1 eetl. citroensap - 1 volle theel. geraspte mierikswortel - zout
Verwarm de oven voor op 150C. Spoel de vis af en dep ze droog. Smelt de boter en meng er citroensap, chilipeper, zout, mierikswortel en de gehakte bieslook door. Smeer beide kanten van de heilbot filet in met het mengsel en leg de filets in een ovenschaal. Zet deze 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) in de oven. Zet de oven de laatste 3 minuten op de grillstand.
1 bosje radijsjes, gewassen en in plakjes - 1 à 2 koppen bloemkool in piepkleine roosjes gesneden - ½ kop ume su - 1,5 kop water - een paar druppels shoyu
Doe de groenten in een grote kom en meng met de ume-su, het water en de shoyu tot de fijngesneden groenten onder druk net onder staan. Gebruik een verhouding van 1 deel ume-su op 3 delen water. Zet onder druk. Laat 4 uur staan. Zeef de groenten eruit en serveer.
Salade met artisjokharten
1 bokaaltje artisjokharten - 150 g zwarte olijven - 150 g gemengde sla - 1 el kervel (gehakte) - 1 el bladpeterselie (gehakte) - chilivlokken - 2 el appelazijn - 1 kl honing - 4 el olie - peper – zout
Snij de artisjokharten in partjes. Meng de honing, de azijn en de olie. Roer tot een vinaigrette. Breng op smaak met chili, peper en zout. Laat de olijven uitlekken. Snipper daarna enkele olijven fijn en meng dit samen met de kruiden door de vinaigrette. Spoel de sla en laat uitlekken. Versier bordjes met de sla, de stukjes artisjok en de olijven. Lepel er de dressing over en serveer.
Boerenkool met cashewnoten en champignons
500 g boerenkool - 1 el oijfolie - 35 g cashewnoten - 250 g champignons - zout – cayennepeper - nootmuskaat
Snij de boerenkool fijn. Borstel de champignons schoon en halveer ze. Bak de champignons in de olie zonder veel roeren zodat ze een beetje knapperig worden. Voeg de boerenkool toe en laat even zachtjes meebakken. Doe er een scheutje water bij. Laat alles 20 minuten zachtjes stoven met een deksel op de wok. Voeg zout, een mespunt cayennepeper en nootmuskaat toe. Breek de cashewnoten in kleine stukjes en strooi over de boerenkool.
Pompoenpuree
500 gr pompoen - 2 uien - 1 teentje knoflook - olie – pompoenpitjes - peper en zout
Snij de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Stoom de pompoen gaar. Pel en snipper de uien en de knoflook fijn en stoof ze met wat olie. Voeg de pompoen toe en een scheutje van het stoomwater indien nodig. Mix of stamp alles fijn en kruid verder met peper en zout. Bestrooi met pompoenpitjes
Heilbot in de oven
400 gr. heilbot filet - 2 eetl. gesmolten boter - 1 eetl. gehakte bieslook - 1 eetl. citroensap - 1 volle theel. geraspte mierikswortel - zout
Verwarm de oven voor op 150C. Spoel de vis af en dep ze droog. Smelt de boter en meng er citroensap, chilipeper, zout, mierikswortel en de gehakte bieslook door. Smeer beide kanten van de heilbot filet in met het mengsel en leg de filets in een ovenschaal. Zet deze 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) in de oven. Zet de oven de laatste 3 minuten op de grillstand.